BitsUpdate | Oktober 2022

Scania Sverige och Din Bil 💙 Bilmetro

Tre bolag har nu blivit tvÄ. Scania Sverige och Din Bil Sverige har köpt upp Bilmetro. Din Bil tar över personbilsdelen medan Scania kliver in pÄ lastbilssegmentet. Enligt bolagens VD:ar Jens Wettefors (Din Bil Sverige) och David KÀllsÀter (Scania Sverige) visades det gemensamma intresset för Bilmetros verksamhet redan i ett tidigt stadie av affÀren.

Bilmetro var ett företag med stark entreprenörsanda och lokal nÀrvaro, drivet av engagerade och kompetenta medarbetare. BÄde lastbils- och personbilsverksamheten stÄr inför en stor förÀndringsresa med fokus pÄ hÄllbarhet och mobilitet i en digitaliserad vÀrld. Detta Àr nÄgot som de nya aktörerna kommer fortsÀtta att arbeta dedikerat med. Framtidsvisionerna stÄr lika starka som tidigare och Àr en förutsÀttning för att klara det som krÀvs i framtidens fordonsbransch.

Starka krafter aktiveras vid sammanslagningar, uppköp, konsolideringar och stora omorganisationer. Struktureringar pÄverkar alla och Àr komplexa. Genom Ären har Bits Data stöttat vÄra ÄterförsÀljare vid struktureringar, dÀr varje strukturering Àr unik och har sina egna utmaningar.

Bits Datas fokus i denna typ av projekt Àr att stötta kunden samt sÀkerstÀlla att Bits Datas tjÀnster och produkter fungerar optimalt i den nya verksamheten. Detta med hjÀlp av all den kunskap och professionalism som projektdeltagarna sjÀlva besitter, kombinerat med Bits Datas erfarenhet frÄn tidigare struktureringar.

Enligt IT-kanalen, en nyhetssajt för IT-branschen, sĂ„ misslyckas majoriteten av alla fusioner. Dessa tvĂ„ struktureringar Ă€r ocksĂ„ de största och mest unika Bits Data hanterat – dessutom under rĂ„dande pandemi. Den största utmaningen har varit skillnader i arbetssĂ€tt och systemuppsĂ€ttningar hos de tre parterna. Tack vare ett nĂ€ra samarbete mellan oss, Scania Sverige, Din Bil  och Bilmetro sĂ„ har vi hittat lösningar och tagit oss an utmaningarna pĂ„ ett konstruktivt vis. Nu kan vi stolt sĂ€ga att vi har lyckats!

Åsa Brunzell Ă€r projektledare hos Bits Data och en av dem som drivit projektet kring Bilmetro-struktureringarna:

– Det har varit utmanade, komplext och kort om tid. Jag kĂ€nner en stolthet nĂ€r jag tĂ€nker tillbaka pĂ„ utmaningen, hur vi löst svĂ„righeterna och gĂ„tt i mĂ„l. Fokus har varit en leverans som ger varje anvĂ€ndare en sĂ„ bra start som möjligt i vĂ„ra system hos den nya arbetsgivaren.

Ytterligare projektdeltagare i struktureringarna, Pia Larsson och Anette Lundin, berÀttar vidare:

– Den ena struktureringen Ă€r inte den andra lik. Det Ă€r vĂ€ldigt viktigt att det görs en noggrann förstudie. Samt att Bits Data och kunden har en samsyn pĂ„ det ska göras – och vem som ansvarar för vad. Vidare Ă€r det Ă€ven av stor vikt att det finns ordentligt med tid avsatt för projektet, för alla inblandade.

– En utmaning Ă€r nĂ€r det dyker upp saker man inte tĂ€nkt pĂ„ i förstudien och man snabbt ska hitta en lösning. Men den frĂ€msta framgĂ„ngsfaktorn i det hĂ€r projektet har varit vĂ„ra regelbundna avstĂ€mningar med kunden. Det har tagit oss bit för bit, stadigt fram till mĂ„let. En annan viktig faktor Ă€r att flera av deltagarna har varit med om struktureringar tidigare, sĂ„ de besitter vĂ€rdefull erfarenhet.