Är du säker på att du har säkra lösenord?

Medvetenheten kring starka lösenord är hög. Trots det är det få som använder sig av det och istället skapar korta och enkla lösenord. Men hur bör du tänka när du ska skapa ett säkert lösenord?

Slumpa ditt lösenord

Ditt lösenord bör innehålla minst tolv tecken och skrivas i en slumpmässig följd. Om du hellre föredrar fraser kan du använda dig av en lösenordsfras bestående av olika ord. Den långa meningen stärker nämligen lösenordet.

Dölj spåren

Undvik att använda ord, tecken och årtal som på något sätt har en koppling till dig, exempelvis din katts namn, din bils registreringsskylt eller ditt personnummer.

Tänk ovanligt!

Består ditt lösenord av något av orden i listan längre ned? Då är det hög tid att byta.
Orden är nämligen exempel på några av de vanligaste och mest läckta lösenorden i Sverige.

Du bör inte använda vanliga ord som “kungen”, “volvo” eller “mamma”. Du bör heller inte använda tecken i en följd på tangentbordet som “qwerty” eller “123456”.

Använd tvåfaktorsautentisering

Om det finns möjlighet att använda tvåfaktorsautentisering vid inloggningar bör du göra det. Då krävs det nämligen både rätt lösenord och en tidsbegränsad engångskod för att logga in.

Byt lösenord om det behövs

Om du vet att någon känner till ditt lösenord eller tror att det kan ha hamnat på avvägar ska du byta lösenord. Men gör det inte till en vana att byta ut lösenordet. Då ökar nämligen risken för att du väljer enkla och korta lösenord för att kunna komma ihåg det. Vilket i sig ger ett sämre skydd.

Variera dig

Vad händer om du använder samma lösenord till alla dina konton och det lösenordet läcker ut? Exakt, inte bra! Du bör därför inte använda samma lösenord på flera ställen.

Men att komma ihåg flera olika lösenord är ju svårt, tänker kanske du. Ja, därför bör du använda en lösenordshanterare som kommer ihåg lösenorden åt dig.

Delningskulturen slutar här

Delningskulturen är en stor del av vårt liv och i synnerhet på sociala medier. Men det finns en sak som du inte bör dela med någon – lösenord. Använd därför bara webbläsarens inbyggda lösenordshanterare för att lagra dina lösenord om du inte har ett bättre alternativ och många olika lösenord att komma ihåg.

Använd en lösenordshanterare

Detta är något vi återkommer till ofta – använd en lösenordshanterare! Att memorera sina lösenord
är inte det lättaste. Därför kan en lösenordshanterare (som inte är inbyggd i webbläsaren) vara bra att ha nära till hands.

Med hjälp av en programvara/tjänst, förslagsvis Bitwarden, Lastpass eller 1password, kan du skapa och lagra starka och unika lösenord. Alla dina lösenord förvaras i lösenordshanterarens krypterade ”valv” och fylls i automatiskt när du ska logga in. Det enda du behöver komma ihåg är lösenordet till din lösenordshanterare.

35 av de mest läckta lösenorden i Sverige under 2022:

1: 123456 

2: 123456789 

3: mamma 

4: hejsan 

5: password 

6: love 

7: funplanet 

8: 12345 

9: 12345678 

10: hej 

11: 1234 

12: cool 

13: iloveyou 

14: hejhej 

15: fotboll 

16: bajs 

17: qwerty 

18: godis 

19: kalle 

20:123 

21: johan 

22: bajskorv 

23: daniel 

24: johanna 

25: sandra 

26: sommar 

27: andreas 

28: nisse 

29: nallepuh 

30: internet 

31: anna 

32: emma 

33: 123123 

34: pappa 

35: malin