Om oss

Ett unikt IT-bolag

Bits Data är inte som andra IT-bolag. Vi ägs av våra kunder i bilbranschen och har därmed förmånen att få arbeta med IT som förändrar samhället, klimatet och framtiden. Det är vad som driver oss att ligga i framkant.

Säkert, funktionellt och innovativt

Vårt uppdrag är att ta fram de bästa IT-lösningarna till en bilbransch som genomgår en historisk omställning där självkörande bilar, elektrifiering och innovativa transportlösningar redan är en del av vardagen. Vi strävar efter att ge våra kunder de absolut bästa och mest tillförlitliga tjänsterna, anpassade efter bilbranschens unika behov.

Vi växer ständigt!

På Bits Data är vi alltid intresserade av drivna och kompetenta nya medarbetare. Kontakta oss om du vill göra skillnad i en spännande bransch under ständig utveckling.

Ledorden i allt vi gör:

Funktion

Webbokning, automatiserade processer och en effektivare arbetsvardag i bilbranschen. Vi levererar IT som fungerar.

Tillförlitlig drift

Våra system ska vara tillgängliga varje sekund, året runt. Vi garanterar 99,5 % tillgänglighet men levererar nästan alltid 100 procent.

Säkerhet

Våra system hanterar affärskritisk data som vi skyddar mot alla former av intrång eller sabotage. Skulle det ändå ske har vi en mycket robust och säker backup.

Vår historia

BAS, Bits egenutvecklade system för personbilmarknaden, byts ut. Därefter byts säljsystemet Dialog ut mot AutoMaster Sales.

AutoMaster fortsätter att utvecklas och installeras för fler områden. Även ekonomisystemen får nya funktioner och tilläggsprodukter som underlättar och effektiviserar för kunderna.

Alla egenutvecklade Bitssystem fasas ut. Servicemarknadssystemen ersätts med AutoMaster

Den första piloten för AutoMaster installeras hos AB G. Persson Scania i Uppsala maj.

Bits Data tar ett beslut att börja avveckla sina egenutvecklade IT-system och i stället bygga en produktportfölj på IT-system från underleverantörer. Dessa system anpassas med unika funktioner och integreras med både fabrikernas system och övriga system inom Bits produktportfölj.

I slutet av 90-talet bygger också Bits Data en centraldriftsmiljö. Ett antal återförsäljare väljer att lägga sin drift där och avveckla sin egen driftmiljö. Bits Data övertar en antal IBM AS 400-maskiner från flera återförsäljare och investerar själva i en IBM AS 400.

Innan millenieskiftet byter Bits Data ut sitt eget ekonomisystem mot XOR (Visma) hos samtliga återförsäljare.

Bolaget SVÅ Data bildas men byter under året namn till Bits Data. Personalen kommer från avdelningen på Scania CV och bolaget ägs gemensamt av generalagenterna Scania Sverige, Volkswagen Sverige samt återförsäljarföreningen SVÅ. Verksamheten fortsätter att arbeta med de egenutvecklade Bits-systemen till mitten av 90-talet.

Verksamheten startar som en egen avdelning inom Scania CV, som på den tiden var generalagent för Scania och Volkswagengruppen. Det första IT-systemet hanterade reservdelslogistik och kördes från en IBM stordator i Scanias datacenter. Under dessa år växer verksamheten och har i början på 1990-talet egenutvecklade system för servicemarknad, bilmarknad och ekonomisystem. Varje återförsäljare hade då investerat i egen dator av modellerna IBM S/36 eller IBM AS400 där systemen körs.